Włoskie słowo "grana" oznacza "ziarno" dlatego nie przez przypadek ser, który cechuje ziarnista struktura również ma w swoim członie tę nazwę. Z kolei "padano" nawiązuje to Niziny Padańskiej, z której ten produkt się wywodzi. Ser grana padano najlepiej smakuje jako dodatek do wielu potraw: makaronów, sałatek, pizzy lub jako jeden z elementów tak zwanej "deski serów" czyli kompozycji różnych gatunków sera, podawanych często ze słodkimi i/lub pikantnymi sosami oraz koszyczkiem pieczywa.
Włoskie słowo "grana" oznacza "ziarno" dlatego nie przez przypadek ser, który cechuje ziarnista struktura również ma w swoim członie tę nazwę. Z kolei "padano" nawiązuje to Niziny Padańskiej, z której ten produkt się wywodzi. Ser grana padano najlepiej smakuje jako dodatek do wielu potraw: makaronów, sałatek, pizzy lub jako jeden z elementów tak zwanej "deski serów" czyli kompozycji różnych gatunków sera, podawanych często ze słodkimi i/lub pikantnymi sosami oraz koszyczkiem pieczywa.